Türkiye’nin Uzay Macerasında Yeni Hedefleri.
TUA, 6’ıncı yaşını kutluyor. TUA Başkanı Yusuf Kıraç, yakın dönemdeki hedefleri şöyle sıraladı: Kendi uzay aracını ve itki sistemini yapmak, Ay Misyonu’nu başlatmak, fırlatma üssü kurmak, uzay deneylerini artırmak, kendi atomik uzay saatini oluşturmak ve 2026’da uzayla ilgili herkesi Antalya’da toplamak.
13 Aralık 2018’de kurulan Türkiye Uzay Ajansı (TUA), 6 yıl gibi kısa bir sürede önemli işlere imza attı. İlk Türk astronotları uzaya göndererek herkesi gururlandırdı.
Milli Uzay Programı kapsamında çalışmalarını devam ettiren TUA’nın 6 öncelikli hedefi var. TUA Başkanı Yusuf Kıraç, bu hedefleri TRT Haber’e anlattı.
“Ülke hedefleri doğrultusunda ilerliyoruz”
Türkiye’de uzay projelerinin, uydu çalışmalarıyla 1980’lerin ortalarında başladığını hatırlatan Kıraç, “Fakat tam kapsamlı, işin ekonomisi, stratejisi ve bilimsel çalışmalar, Sayın Cumhurbaşkanımızın 3 yıl önce açıkladığı Milli Uzay Programı ile başladı. Milli Uzay Programı bugün bu konuda ileri seviyede olan ülkelerin hedefleri ne ise, o hedefleri içeriyor. Biz de kendimize bunu görev aldık” dedi.
Kendi uydusunu yapan ülke olduk
İlk yerli ve milli haberleşme uydusunun bu yıl fırlatıldığının hatırlatan Kıraç, “TÜRKSAT 6A’yı haziran ayında gönderdik. Tamamen yerli üretim, Türk mühendislerin ürünüydü. 2025’in ilk çeyreğinde hizmet vermeye başlayacak. Bununla birlikte bir yıl önce gözlem uydumuz İMECE’yi, metre altı çözünürlükte, kendi geliştirdiğimiz kameralarımızla gönderdik. Türkiye, bu uydularla, akıllı şehirlerden çevre takip sistemlerine kadar birçok servisi verebilecek.” dedi.